Bizi Arayın: +90 (542) 121 47 78
1000 TL üzeri ücretsiz kargo
Bizi Arayın: +90 (542) 121 47 78
1000 TL üzeri ücretsiz kargo
Bitkilerinizi Canlı Tutmak İçin 7 İpucu

Bitkilerinizi Canlı Tutmak İçin 7 İpucu

Her ne kadar birçoğumuz yeşil bitkilerin dört bir yanımızı sardığı evlerde büyüyor olsak da, bu durum bitki bakımına hakim olduğumuz anlamına gelmez. SÜ Plant ekibi olarak bu blog yazımızda bitkilerinizi canlı ve taze tutmak için birtakım ipuçları, tüyolar ve püf noktalardan bahsedeceğiz. Bitkilerinizin ihtiyaçlarını anlamanız, stresinizin azalmasına, daha temiz bir havaya ve daha mutlu bir yaşam alanına önayak olur.

Eğer siz de bir “plant parent” olmak istiyorsanız dikkat kesilin, bitkilerin bakımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi bir araya topladık.

  • Doğru Bitkiyi Seçin:Ne kadar dilerseniz dileyin, Alaska’da portakal ağacı yetiştiremezsiniz. Bazı bitkiler evinizin ışık miktarını sevmediği için uyum sağlayamayabiliriz, bu sizi kötü bir bitki bakıcısı yapmaz. Bununla birlikte, sizin aşam tarzınızda çiçek açacak bir bitki seçmeye özen gösterin. Örneğin, bitkilerinizi sulamayı hatırlamakta zorlanıyorsanız, kaktüsler veya kılıç bitkileri tercih etmeniz sizin için daha doğru bir seçenek olabilir. Evcil hayvanınız varsa toksik madde içermeyen bitkileri tercih etmelisiniz, kediler zambak ve nergislerden hastalanabilir.
  • Ne kadar dilerseniz dileyin, Alaska’da portakal ağacı yetiştiremezsiniz. Bazı bitkiler evinizin ışık miktarını sevmediği için uyum sağlayamayabiliriz, bu sizi kötü bir bitki bakıcısı yapmaz. Bununla birlikte, sizin aşam tarzınızda çiçek açacak bir bitki seçmeye özen gösterin. Örneğin, bitkilerinizi sulamayı hatırlamakta zorlanıyorsanız, kaktüsler veya kılıç bitkileri tercih etmeniz sizin için daha doğru bir seçenek olabilir. Evcil hayvanınız varsa toksik madde içermeyen bitkileri tercih etmelisiniz, kediler zambak ve nergislerden hastalanabilir.
  • Işık Miktarını Ayarlayın:Bitkiler farklı ışık seviyelerine ihtiyaç duyar. Bazı bitkiler tam ışık almayı sevse de, bazı bitkiler kısmi ışık veya gölge alanı tercih edebilir. Bitkilerinizin ne kadar ışık miktarına ihtiyaç duyduğunu öğrendikten sonra evinizde ona uygun bir alan seçmeye özen gösterin. 
  • Bitkiler farklı ışık seviyelerine ihtiyaç duyar. Bazı bitkiler tam ışık almayı sevse de, bazı bitkiler kısmi ışık veya gölge alanı tercih edebilir. Bitkilerinizin ne kadar ışık miktarına ihtiyaç duyduğunu öğrendikten sonra evinizde ona uygun bir alan seçmeye özen gösterin. 
  • Değişim İyi Değildir:Bitkilerinize bakarken tutarlı olun, bitkiler değişime oldukça duyarlıdır. Yeni ortamlara adapte olmakta yavaşlardır, bundan sebep eğer bulundukları yeri sevdiler ise bitkinizin yüksekliğinde veya aldığı ışık miktarında değişikliğe gitmemenizi öneririz. Dev bir bitki bebeği yetiştirmeyi planlıyorsanız, büyüdüğünde sığacağı bir yerde bakımına başlamaya özen gösterebilirsiniz. 
  • Bitkilerinize bakarken tutarlı olun, bitkiler değişime oldukça duyarlıdır. Yeni ortamlara adapte olmakta yavaşlardır, bundan sebep eğer bulundukları yeri sevdiler ise bitkinizin yüksekliğinde veya aldığı ışık miktarında değişikliğe gitmemenizi öneririz. Dev bir bitki bebeği yetiştirmeyi planlıyorsanız, büyüdüğünde sığacağı bir yerde bakımına başlamaya özen gösterebilirsiniz. 
  • Bitki Saksısını Kendi SeçerSaksınızın çok küçük olmamasına dikkat edin. Bitki saksınız için doğru boyutu ve türü seçmek bitkinizin doğru yönde büyümesine yardımcı olacaktır. Çok küçük saksılarda bitkilerin büyümesi yavaşlar, kökler saksıya bağlı olur ve toprak hızlıca kurur. Suyun saksıda daha serbestçe süzülmesini istiyorsanız saksınızın dibine büyük taşlar ekleyebilirsiniz. Son olarak, farklı bitkileri tek bir saksıda birleştirmeyin.
  • Saksınızın çok küçük olmamasına dikkat edin. Bitki saksınız için doğru boyutu ve türü seçmek bitkinizin doğru yönde büyümesine yardımcı olacaktır. Çok küçük saksılarda bitkilerin büyümesi yavaşlar, kökler saksıya bağlı olur ve toprak hızlıca kurur. Suyun saksıda daha serbestçe süzülmesini istiyorsanız saksınızın dibine büyük taşlar ekleyebilirsiniz. Son olarak, farklı bitkileri tek bir saksıda birleştirmeyin.
  • Kaliteli Toprak SeçinBitkileriniz için doğru toprak türünü seçtiğinizden emin olun. Organik madde içeren yüksek kaliteli toprakları tercih edebilir, detaylı bilgi için bu konuda botanikçinize danışabilirsiniz. 
  • Bitkileriniz için doğru toprak türünü seçtiğinizden emin olun. Organik madde içeren yüksek kaliteli toprakları tercih edebilir, detaylı bilgi için bu konuda botanikçinize danışabilirsiniz. 
  • Ölü Uçlardan KurtulunBitkinizi sağlıklı tutmak için bitkilerinizin ölü uçlarını kesmelisiniz. Yaprakların büyümesini sürdürmek için çürümeye yüz tutmuş uçları budamalısınız. Bu işlemi yaparken budama makası kullanabilirsiniz. Bitkinizin yaprağı kahverengine dönmüşse artık ona veda etme vakti gelmiştir. Yapraklarınızın üzerindeki toz tabakası güneş ışığını engeller, bu nedenle bitkilere düzenli olarak su püskürtmeyi ve sonrasında kuru biz bezle silmeyi ihmal etmemelisiniz.
  • Bitkinizi sağlıklı tutmak için bitkilerinizin ölü uçlarını kesmelisiniz. Yaprakların büyümesini sürdürmek için çürümeye yüz tutmuş uçları budamalısınız. Bu işlemi yaparken budama makası kullanabilirsiniz. Bitkinizin yaprağı kahverengine dönmüşse artık ona veda etme vakti gelmiştir. Yapraklarınızın üzerindeki toz tabakası güneş ışığını engeller, bu nedenle bitkilere düzenli olarak su püskürtmeyi ve sonrasında kuru biz bezle silmeyi ihmal etmemelisiniz.
  • Bitkilerinizi Aşırı SulamayınAşırı sulama bitkilerinizi boğabilir. Aşırı sulama birçoğumuzun yaptığı bir hatadır. Sukulentler gibi bazı bitkilerin ayda sadece bir kez sulanması gerekir. Soğuk kış aylarında hidrasyonu azaltarak bitkinizi boğulmaktan kurtarın. Bitkilerinizin büyümesini teşvik etmek için yaprakları değil, tabanı sulayın. Soğuk su kökleri şok edebilir ve zarar verebilir. Ilık su idealdir. 
  • Aşırı sulama bitkilerinizi boğabilir. Aşırı sulama birçoğumuzun yaptığı bir hatadır. Sukulentler gibi bazı bitkilerin ayda sadece bir kez sulanması gerekir. Soğuk kış aylarında hidrasyonu azaltarak bitkinizi boğulmaktan kurtarın. Bitkilerinizin büyümesini teşvik etmek için yaprakları değil, tabanı sulayın. Soğuk su kökleri şok edebilir ve zarar verebilir. Ilık su idealdir. 

“Plant Parenting” zorlayıcı olabilir ama vazgeçmeyin, bitkilerinizi her gün kontrol etmeyi ve çokça sevmeyi ihmal etmeyin.